Fedezzük fel együtt csodás, okos nyelvünket!

Anyanyelvünkről, anyanyelvünkért

Anyanyelvünkről, anyanyelvünkért

Gurgyé és burján

2012. július 04. - SáraCsillag

 

Hazautazásomkor megkérdezték tőlem, tudom-e mit jelent a gurgyé. Első hallásra nem gurgyét, hanem purgyét értettem. Közben kiderült, gurgyéról volt szó. Nem tudtam a jelentését. Elmondták nekem, hogy a gurgyé nagy, vastag, összekúszálódott gaz vagy burján. A burjánt ismertem, és közben felfedeztem a két szó gurgyé-burján közti hangalaki és jelentésbeli rokonságot a gur-bur gyökökben. A gurgyét gurdalynak, gurdénak, gurdonnak, gordonnak, górónak, (kórónak) gurgyalnak is mondják. Szatmárvidéki és erdélyi tájszó. Hajdú-Biharban pedig gurdin.

Vizsgáljuk meg a Czuczor-Fogarasi nagyszótár segítségével a gyökök jelentését. Először a gurgyé gur gyökét. A gur elvont gyök, melyből a  gurdaly, gurdély, gurdon valamint a  gurul, gurít, gurgat származékok erednek. Rokon a gor, gör gyökökkel.

A gurdély vagy gurdaly szurdok, zúg, rejtekhely. A gurdon pedig tüskés, bokros, szúrós gazos vadon. A gor hangutánzó gyök, melyből gordó, gordon, goromba, gorzs erednek. A vastag, durva, nyers, erős hang és tulajdonság fogalmai rejlenek benne. Egy a vékonyhangú gör gyökkel, honnan gornyad (görnyed), gorzsad (görzsed), gorba, gurba (görbe) származnak. Rokon ez utóbbiaknál a korhad ige gyökével. 

 Nézzük meg a továbbiakban a burjány, burián bur gyökét. Burj elvont törzse a burjad, burján szavaknak, és származékaiknak. Gyöke bur azonos a fedést, takarást jelentő bor (borít) gyökkel. Képzésre hasonló a sarj, marj, tarj, surj, fürj, cserj szavakhoz.

A burján parlagon heverő leginkább kövér televény földet ellepő, sűrűen benövő „gyim-gyom”, „giz-gaz” féle növények. A vele rokon bor elvont gyök több külön családot képező származékai: erős, rengő, mély hangot utánoz a borbora, v. barbora, bordó hangszerek neveiben; takarót, födőt jelent ezekben: ború, borul, borít, borong, borda, borona; A bor gyökváltozata: bur, p. a burok, burkol, burjány származékokban. Metszésre, hasításra vonatkozik a borotva, borázda, s rokonai bar, ber, melyekből barkóca, berec származtak. Jelent valami gömbölyűt a bors, borsó, boróka szókban.

Összegzésként kiderült, mit is jelent a gurgyé, és újból bebizonyosodott nyelvünk árnyaltsága, gazdag szókincse.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyok-jelentes.blog.hu/api/trackback/id/tr584629969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása