Fedezzük fel együtt csodás, okos nyelvünket!

Anyanyelvünkről, anyanyelvünkért

Anyanyelvünkről, anyanyelvünkért

Észszerű nyelvünk

2015. augusztus 25. - SáraCsillag

Észszerű nyelvünk

 

Helyesírási szabályzatunkban hamarosan némi változások lesznek. Az észszerű szót a szabályzat szerint eme alakban kell használni. Ennek a változtatásnak kimondhatatlanuk örülök, ugyanis az előző írásmód „ésszerű”- egybemosta az ész és szerű szavunkat. A szerű képzőszerű utótag, amelynek gyöke a szer szó. Tehát nem tekinthetjük csak egy egyszerű toldaléknak. A szer szóhoz kapcsolódik az ű melléknévképző, de ettől még a szer gyök a szótő.

Kövessük nyomon a Czuczor —Fogarasi szótár segítségével a szer szó jelentéseit. Úgy érzem nagyon fontos tudni ezeket a jelentéseket, hogy tisztábban lássunk, és rend legyen a fejünkben.

  • Bizonyos irányú vonalban egymás után következő tárgyak sora, menete, Dunaszer, hídszer, töltésszer, azaz a Duna, híd, töltés mentében elnyúló út, vagy ezen vonalon épült házak sora.
  • Se szeri se száma, v. szere száma nincs, minden rend és vég nélküli.
  • Átvitt értelemben középszer, két szélsőség közötti állapot vagy tulajdonság.
  • Elvont értelemben vett sor vagy sorozat, illetőleg rend, vagyis rokonnemű cselekvények, állapotok, tünemények, ismereteknek egymás után folyó, vagy egymással bizonyos viszonyban álló egyezményes sorozata. Őseink Árpád alatt az első alkotmányi rendeleteket, vagyis szervezést és a helyet, hol ezeket hozták vala, szer-nek nevezték

"És hírben áll a puszta tér,

Hol szerződés leve,

S a szerződés emlékeül,

Ma is Szer a neve."

Nagy Imre.

Ezen érteménnyel függenek össze a rendszer, szerkeszt, szerződik, szerez, szerzet.

Egymást felváltva követő cselekmények, állapotok, tünemények, különösen tiszti eljárások, kötelességek sora. A bojtárok szerben őrzik a nyájat, egymást fölváltva. Ide tartoznak: szerep (nyílt e-vel), a színpadi személyek közt váltakozva működő rend, és a mennyiségi képzőrag szer, mely régen mély szókhoz is változatlan járult, mint járul némely mai tájszólásban, különösen a göcsejiben is, pl. háromszer, százszer, utolszer, hányszer, számtalanszer stb., később az alapszó hangzójához alkalmazkodva lett ~ször, ~szor, pl. ötször, százszor. Ez érteményben hasonló jelentésű az íz, pl. egy ízben = egyszer; három ízben = háromszor; iziben = egyszeriben.

  • Azon mód vagy mérték, vagy szabály, vagy szokás, melyhez képest végrehajtatik, vagy történik valami. Szép szerrel, jó szerrel eszközleni valamit. Könnyű szerrel átesni a dolgon. Jobb szép szerrel elmenni, mint kénytelenségből. (Km.). Szert tenni valamire. Szerét tenni v. ejteni valaminek. "Vadnak szerét nem tehetjük".
  • Szer fölött gazdag, nagy mértékben, rendkívül, mód nélkül. Alapfogalomban egyezik vele, vagyis ennek származéka szerént hasonló módon, pl. azon szerént, azon módra; igazság, törvény szerént, úgy mint az igazság, a törvény hozza magával; rend szerént, úgy mint szokott vagy kell lenni; volta szerént, úgy amint van. Ide tartoznak némely összetételek és származékok is. Szertartás, a szokott vagy bevett mód követése. Azon szerű, módú, nemű, hasonlatos. Kisszerű, nagyszerű, szabályszerű. Szertelen, mód nélküli, mértéken túli, kicsapongó, pl. szertelen vígság, szertelen adósság, szertelen magaviselet, illetlen.

A fentebbekből kitűnik, hogy ezen szer szó alapfogalomban bizonyos egymásután vagy egymás mellett létező többséget, illetőleg folytonosságot jelent. Legközelebbi rokona a sor.

Láthatjuk milyen gazdag jelentést hordoz a szer szó. Nem lehet a nyelv rendSzerét felborítani, úgy, hogy merev szabályok keretébe beleágyazzuk.

Az észszerű szó ezennel visszanyerte régi alakját, az igazit, a helyeset.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyok-jelentes.blog.hu/api/trackback/id/tr467734558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása