Fedezzük fel együtt csodás, okos nyelvünket!

Anyanyelvünkről, anyanyelvünkért

Anyanyelvünkről, anyanyelvünkért

Anyanyelvünk nemzetközi napján

2015. február 22. - SáraCsillag

 

 

1999-ben az UNESCO közgyűlése jégbontó havának (február) 21-ik napját az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította.

Édes anyanyelv! Kinek mit jelent? Anyanyelvünk jelzi, hogy a mindennél többet érő kincsről van szó. Nem véletlen. A sok hányódtatás ellenére nyelvünk megőrizte egyediségét, bő szókincsvilágát, elképesztő gyökrendszerét. Ha fellapozzuk a Czuczor-Fogarasi nagyszótárt, elképedünk mit is rejt magában drága anyanyelvünk. Megismerjük, milyen volt régisége, melyből sajnos csak töredék jut el hozzánk.

Áldás, hogy nyelvünknek vannak őrangyalai. Miért gondolom így? 

Czuczor Gergely és Fogarasi János szótárát Molnos Angéla nyelvész, lélekgyógyász által ismertem meg. Magyar szakos tanárként ámultam, milyen csoda, hogy kezemben tarthatom a hat kötetes szótárt. Örültem minden egyes szómagyarázatnak, ami számomra új volt. És higgyék el, volt belőle bőven.

Szent és sérthetetlen nyelvünket visszakaphatjuk, ha vigyázunk őseink hagyatékára és azon vagyunk, hogy megismerjük.

Köztudott, hogy nyelvünkben egyre több az idegen szó, kifejezés, valamint egyre több a nyelv rendszerét mozgató idegen hatás. Gyakori az angol nyelvből való átvétel, főleg a kereskedelemben, a számítógép illetve a hirdetések világában. Ez ellen védekezni kell.

De hogyan? Mindenképp, ha van rá magyar megfelelő, használjuk azt. Ha nem ismerjük, akkor keressük meg. Nem fogadható el magyarításnak, ha ezeket az idegen szavakat az anyanyelv hangkapcsolat-rendszeréhez igazítjuk. Ezzel nem oldottunk meg semmit. Sőt, még rosszabbat tettünk, nem tisztelve sem az angol nyelvet sem a magyart.

Akarva akaratlan a herderi jóslat jut eszembe. Drága nyelvünket az eltűnés veszélye fenyegeti. Ilyen megközelítésből igazat adok, mert a világ fejlődésével, a nyelvünknek is fejlődni kellene, nem pedig beolvadni egy másik nyelvbe. A sok idegen szó átvételével inkább e felé hajlunk.

Javasolom, hogy figyeljünk jobban oda nyelvhasználatunkra. Tegyünk érte. Nyelvében élnie kell nemzetünknek.

A műveltség sokszínűségét ne az adja, hogy nyelvünk sok-sok idegen szót fogadott magába, hanem őrizzük meg egyediségünket, ne engedjünk a jelen kor divatjának. Inkább igyekezzünk megtisztítani nyelvünket.

Az Európai Egyesült Közöség célkitűzése, hogy legalább két idegen nyelvet tudjunk. Megszívlelendő, mert ezáltal könnyebben felismerhetjük, ha nem beszélünk szépen magyarul. Sokkal könnyebb lesz ráébrednünk, mit mondtunk magyarul és mit nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyok-jelentes.blog.hu/api/trackback/id/tr457206205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása